Sunday, December 13, 2009

Merempit lagi sekeping 1 Dinar Muslim

Alhamdulillah, hari Jumaat lepas hamba dapat jugak merempit sekeping Dinar Muslim di nubex. Nasib baik stock ada lagi. Tapi tu pun dah tak banyak yang tinggal, ramai yang dah borong kata En. Faizal. Hamba pun dipahamkan, stock baru akan sampai pada 15/16 Dec ni. So, sapa-sapa nak beli boleh la stand by duit sekarang ni. Untuk kepastian, boleh la berhubung terus dengan diaorang ni. Ok, tu saja.


 Alhamdulillah..

Lokasi pembelian : nubex
Tarikh pembelian : 11/12/2009
Harga semasa beli : RM559

16 Gram Emas:

cdanhash said...

wah... ketiga2 koleksi dinar dah ada, mungkin lepas ni nak upgrade ke emas 999(24K) pula kot... cuba lihat Maple Leaf Coin dari UOB, spread terendah dibawah 5%, saiz 1oz(31.1g), 1/2oz dan 1/4oz

Fendi said...

Insyallah.. Untuk 999 plak.. ade modal lebih nanti,confirm rempit nyer..

Faizal said...

Bagus Fendi ni. Muda2 lagi dah start kumpul emas. Saya dulu pun mula kumpul masa harga RM 36 segram. Sampai skrg tak jual lagi.

Utk 999.9 gold bar, Fendi boleh tgk mana-mana yg sesuai di Nubex juga. Cuma mcm biasa, semakin kecil bar size, semakin tinggi premium. Di UOB pun sama.

Selamat mengumpul.. good luck.. jgn lupa, bila cukup nisab dan haul, bayar zakat - p/s ingatan utk diri saya sendiri juga :-)

Fendi said...

Tq bg Faizal. Baru je nak berjinak-jinak dengan emas ni. Masih banyak lagi yang kene paham. Insyallah, tak lupa pasal zakat tu. Itukan tuntukan dan tanggungjawab kita.

Kepada nubex, selamat maju jaya dan terus menyinar.

mustafakamaljebah said...

Nubex spreadnya tinggi 6%..so tak sesuai wat pelaburan..Beli je gold coin kat OUB spreadnya rendah..2.++% je..sesuai wat pelaburan la..

Goldman said...

untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com

harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

Fendi said...

mustafakamaljebah : Tq dengan cadangan diberi. Spread UOB memang rendah. Tp, gold coin tu jgan ada sebarang calar, kalau x UOB xterima lagi. Nak beli kene g HQ kat KL tu. Untuk org yang luar KL kene piker pasal duit transport dll. Boleh beli masa working hour sje. Xboleh lock harga kalau harga jatuh bila malam.

Anonymous said...

nk tanye,apakah syart2 nyer kite kene bayar zakat kalau simpan emas ni? kalau berniaga emas pun kene bayar zakat gak ker?

Put3emas said...

tahniah2..berjaya merempit emas..byk dah ker stok dinar?

Fendi said...

Ade la sket..Simpan nak buat hantaran nanti.. Hehe..

mustafakamaljebah said...

Jual emas masa harganya tinggi..
Beli emas masa harganya rendah..
That's the way should be..
Hanya gold coin OUB je yg sesuai wat pelaburan emas kerana spreadnya yg rendah..
Emas Nubex,Kijang Emas,DK,DM,PG dll tak sesuai wat pelaburan emas kerana spreadnya tinggi..

Anonymous said...

To mustafakamaljebah: Maaf ek m'celah.. tp pada saya beli emas arini bukan untuk dijual esok...ia lebh kepda long-term..sy rasa fendi beli untk simpanan jangka masa panjg di samping sesuai dgn budgetnye yg kecil.. Kenyataan " hanya gold coin OUB jer yg sesuai untuk pelaburn" sya rasa kurang tepat.. en.mus hanya m'gambil kiraan spread sja untuk m'genepikan yg lain.. beli emas yang lain dengn harga yg tinggi mungkin betul untuk hari ni.. tapi 5tahun akan dtg,sya jamin nilai tersebut akan jd sgt murah..jd beli dgn harga yg murah dn jual dgn harga yg tinggi bolh jd pd semua jenis emas xkira la dimana ia dibeli, kerana akan dtg nilainye pasti melonjak..

Fendi said...

Selamat menjaga baik2 gold coin uob tu..

mustafakamaljebah said...

Beli emas dgn spread yg tinggi 6-10%(Kijang emas,Emas Nubex,DK,DM,PG dll)pas 2 jual semula dgn harga lebih tinggi..=untung minima kerana spread masa beli tinggi..
Beli emas dgn spread yg rendah 2.++% (gold coin 1oz OUB) pas 2 jual semula dgn harga yg tinggi..=untung maksima sebab masa beli spreadnya rendah

bakhtiar said...

tahniah - gold hunter !!!!!

Fendi said...

bakhtiar : TQ bg..

Post a Comment